Aan welke kant sta jij? | NLP Box

Aan welke kant sta jij? Aan de oorzaak kant of de gevolgen kant?

Als coach en trainer krijg ik regelmatig te maken met mensen die zich een slachtoffer voelen. Het is hen “overkomen”, “ik kan er niets aan doen, ik heb ben zoals ik ben”. Of “ik heb geen tijd voor leuke dingen omdat ik veel te veel te doen heb”, “dat ik geld problemen heb komt omdat ik een baan heb waarbij ik niet genoeg verdien”.

Allemaal voorbeelden van mensen die zich alleen focussen op de gevolgen en dus hiermee aan de gevolgenkant van zijn of haar leven zit. Mensen die te weinig geld hebben willen wel vaak meewerken aan een oplossing, maar voelen zich vooral een slachtoffer. Zij kunnen er niets aan doen dat ze bijvoorbeeld hun baan zijn kwijtgeraakt, of extra geld nodig hadden en daarvoor een lening moesten afsluiten.

Mensen die aan de gevolgen kant zitten van hun leven die blokkeren. Alles overkomt hun. Ze zien niet meer wat er zich kan afspelen in een oorzaak kant. En als je net iets enorm vervelends is overkomen dan is het prima om je slachtoffer te voelen. Hiermee verwerk je ook weer hetgeen wat je is overkomen. Dat is een rouwproces. Maar als je na een aantal maanden of soms na een aantal jaar je nog steeds een slachtoffer voelt, dan is het tijd om er iets aan te doen.

Je hebt als coach / trainer snel genoeg door wanneer mensen aan de gevolgenkant zitten van hun leven. Immers alles overkomt hun. En de succesvollere mensen die ze kennen? Ja die hebben het geluk van de hele wereld. Maar ze realiseren zich niet dat ze zichzelf in de gevolgenkant van hun leven houden.

Vaak noem ik een metafoor van zitten in de bus:
Stel je voor je stapt in de bus. Jouw levens bus. Waar ga je zitten? Ga je voorin zitten net achter de chauffeur? Of helemaal achter in de bus? En laat je je dan rijden? Dan ben je afhankelijk van waar de bus je heen brengt. En wat als je die richting nu niet op wilt? Ga je dan toch mee of ga je zelf achter het stuur zitten en bepaal jij waar je nu heen gaat?

aan welke kant sta jij

Metaforen helpen om mensen een beeld te geven op welke manier ze bezig zijn met hun leven.
Maar hoe komen ze daar nu uit? Hoe komen ze zelf aan de oorzaak kant? Om te beginnen kunnen ze zichzelf andere vragen stellen:

Wat kan ik hiervan leren?
Wat kan ik nog wel?
Wat kan er anders?
Hoe kan ik vanaf hier weer verder?
Wat heb ik in deze situatie nog niet opgemerkt?
Wat heb ik nodig om naar de oorzaak kant te komen?

Hierbij kun je ze helpen. Stel ze deze vragen. Je zult zien dat je direct andere antwoorden krijgt. Het voordeel hiermee is dat ze ook nieuwe keuzes krijgen. Nieuwe keuzes in hun eigen leven. En dat geeft weer ruimte. Ruimte voor de dingen om te leren en om andere stappen te maken. Ze zitten weer voorin de bus en bepalen zelf hun richting. De kunt hierbij is wel om niet te gaan invullen voor ze. Laat ze zelf de antwoorden geven.

Aan welke kant sta jij?
Deze kleine test helpt je te bepalen waar jij zit, aan de oorzaak kant of aan de gevolgenkant.

Doe de test en ontdek aan welke kant sta jij?

Als je het bovenstaande gelezen hebt en de test hebt gedaan, waar sta je zelf? Aan de oorzaak kant of misschien toch wel aan de gevolgenkant? Is dat laatste het geval stel dan jezelf de vragen en kijk wat het je oplevert.

Ik ben heel benieuwd wat je hiervan vindt en zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat hieronder in het commentaar veld. Door inzicht in dit gedrag te krijgen, heb je ook meer invloed op dit gedrag. Wil je hier meer over weten neem gerust contact op.

 

Angelique Lijffijt

NLP trainer en coach

Nadat ik meerdere trainingen heb gevolgd over NLP, marketing persoonlijke ontwikkelingen leerder ik mijzelf pas echt kennen en dat is ook de basis van wie ik ben. Door te efficiënter te communiceren zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Door NLP heb ik ook leren begrijpen waarom de ander doet zoals hij of zij doet. Ik leer anderen anders te communiceren en hun doelen te bereiken.

Stel je vragen hieronder in het commentaar en je krijgt van mij een antwoord.

Share This
%d bloggers liken dit: