Doelen behalen in 6 stappen met PRISMAT | NLP Box

“Je doelen behalen in 6 eenvoudige stappen”

 

Het is alweer zomer en meestal is dit een tijd waarin ondernemers het wat rustiger hebben. Dit is dan ook een prima tijd om bezig te zijn met het stellen van doelen. Doelen die je voor de komende tijd kan stellen. Dat je weet waar je naar toe wilt gaan, wat je wilt bereiken. Dit kun je dan weer gebruiken bij je marketingstrategie.

Want hoe vaak heb je een doel gesteld maar deze uiteindelijk niet gehaald?
Hoe vaak twijfel je eigenlijk al voordat je je doel hebt bereikt?

Vaak is doelen behalen nog niet zo makkelijk. Je weet vaak heel goed te vertellen wat je niet wil. Om doelen te stellen gaat het erom wat JE WEL WIL. Zelf zeg ik altijd wat je aandacht geeft dat groeit. Dus als je aandacht geeft aan datgene wat je wel wil, dan gaat ook de energie daarheen. Als je dan eenmaal weet wat je wel wilt dan kun je ook de stappen ondernemen om je doel daadwerkelijk te bereiken. Mensen die echt succesvol zijn, die het verschil maken, hebben ze heel duidelijk voor hunzelf hun doel voor ogen. Ze weten precies wat ze willen.

Om doelen te behalen zijn er stappen nodig om te kunnen zetten. De meeste mensen kennen het SMART maken van de doelen. En toch is er een grote groep die de doelen niet gaan halen. En dat komt omdat alleen je doel SMART maken niet genoeg is. Er is meer voor nodig.

Wat dan zou je zeggen? Voorheen maakte ik ook de doelen SMART en dacht dat ik ze dan wel zou halen. Nou ik kan je vertellen dat ook ik de meeste doelen niet haalde. Tot ik me hier verder in ging verdiepen en eigenlijk tegelijkertijd met NLP in aanraking kwam. En daar werden de doelen ook SMART gemaakt alleen ging het net een stapje verder. En dat was precies het stukje wat ik nog nodig had. Ik ging mijn doelen PRISMAT maken.

Stap 1. Je doelen PRISMAT maken

Met PRISMAT ga je net een stapje verder. Hieronder heb ik uitgelegd wat PRISMAT inhoudt.

P van positief
Formuleer je doelen positief. Dus een doel zal niet zijn ik wil afvallen maar ik wil er goed uitzien. Voor je brein zit hier verschil in. Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Maak je doelen positief en geef hier de aandacht aan. Dan gaat ook de energie hierheen.

Realistisch
Hoe realistisch is je doel? Het is wel belangrijk om je doelen realistisch te houden want zo kun je ook denken aan mogelijkheden en niet aan beperkingen.

 

I van Invloed
Is doelen behalen is alleen afhankelijk van jou en niet van anderen. Dan hou je er zelf de controle op. Dit is wel een essentieel want veel doelen die gesteld worden zijn afhankelijk van anderen. Dat kan het behalen ervan in de weg zitten en ervoor zorgen dat je je doel niet haalt.

 

S van Specifiek en van Simpel
Doelen die te hoog zijn gesteld zal je nooit behalen en dat geeft je een vervelend gevoel. Dus hou ze simpel en maak ze specifiek. Ik wil miljonair worden dan is dat een heel vaag. Want dan weet je nog niet hoe je dit kan doen. Er zitten nog een heleboel stappen voor. Hierbij stel je de vragen: wat, waar, wanneer, met wie en hoe vaak. Het belangrijkste hierbij is dat je gekozen doel de juiste omvang heeft. Niet te groot en niet te klein.

 

M van meetbaar
Kun je je doel controleren? Hoe weet je dat je je doel hebt behaald? Hoe kan ik dit doel meten? En zijn er eventueel nog andere paden die ik kan volgen om mijn doel te halen? Wat zijn de tussenstappen die er gezet moeten worden om mijn doel te behalen?

 

A van Acceptabel voor mij en een ander.
Formuleer je doel zo dat je eigenlijk aan jezelf aangeeft dat je je doel al behaald hebt. Je noemt dit ook wel ecologie. Hierbij geef je jezelf antwoord op een aantal vragen zoals:

 • Is dit doel goed voor mij en goed voor mijn omgeving?
 • Als ik mijn doel bereikt heb, hoe is dat dan voor mij en voor mijn familie?
 • Wat zijn de voor en de nadelen?
 • Niet geheel onbelangrijk is om hierbij na te denken wat moet ik opgeven om dit doel te bereiken?

Kortom:

 • Wat gebeurt er als je het bereikt?
 • Wat gebeurt er niet als je het bereikt?
 • Wat gebeurt er als je het niet bereikt?
 • Wat gebeurt er niet als je het niet bereikt?

T van Tijdgebonden en Tijdlijn
Wanneer heb je je doel behaald? Zo specifiek mogelijk. Volgend jaar is niet goed genoeg. Je kan een datum prikken en bijvoorbeeld op 1 januari 2019 heb ik dit doel bereikt.

 

Stap 2 Je doel visualiseren

De volgende stap is om je ogen dicht te doen en te visualiseren alsof je je doel al bereikt hebt. Maak je doel zo specifiek mogelijk. Dit heb je nodig om je doel goed te kunnen visualiseren. Gebruik hierbij al je zintuigen, wat zie je, wat hoor je, wat voel je, wat denk je als je je doel hebt bereikt. Daarbij geef je je hersenen een seintje dat je doel ook echt haalbaar is. Zo zet je hem onbewust op je eigen tijdlijn.

 

doelen behalen

Stap 3 Inplannen

Daarna ga je voor jezelf de stappen inplannen.
 1. Je zet in je kalender neer wanneer je je doel bereikt hebt.
 2. Bepaal voor jezelf welke stappen zitten daar nog voor.
 3. Maak de maanddoelen en zet ze in de kalender
 4. Dee zou je nog specifieker kunnen maken door er weekdoelen van te maken.
Als je al deze stappen doorlopen hebt, heb je goed voor ogen waar je heen wilt en wat je ervoor nodig hebt om je doel te bereiken. Ik heb al een kalender voor je gemaakt waar je alles in kan zetten. Je kunt hem hieronder downloaden.  

Stap 4 Wat is je 1e stap binnen 24 uur?

Bedenk jezelf nu je je doel helder voor ogen hebt wat je eerste stap is binnen 24 uur? Daarmee zetten we het doel in beweging en kan je ermee aan de slag. Wat zijn dan je volgende stappen die ondernomen moeten worden?

Stap 5 Visueel maken

Zet deze voor jezelf op papier en hang ze ergens op waar je het iedere dag ziet. Je kan er ook een foto van maken en deze instellen als achtergrond van je computer zodat je deze iedere dag ziet. Mocht je verder willen gaan dan kun je hier nog een moodboard van maken. Daarbij plak je allerlei plaatjes op een A4 of een A3 wat met jouw doel te maken hebt en kun je er pakkende teksten bij schrijven.

Stap 6 Vier je successen

Nog een laatste ding wat ik je wilde meegeven is vier je successen. Zet tussentijdse meetpunten in en vier deze op het moment dat je ze behaald hebt. Maak er voor jezelf en eventueel voor anderen een feestje van.   Ik hoop dat je hier iets aan gehad hebt en dat je ermee aan de slag kunt gaan. Is het gelukt? Of heb je nog vragen? Laat het dan even weten in een reactie hieronder of neem contact met ons op.
doelen behalen

Angelique Lijffijt

NLP trainer en coach

Nadat ik meerdere trainingen heb gevolgd over NLP, marketing persoonlijke ontwikkelingen leerder ik mijzelf pas echt kennen en dat is ook de basis van wie ik ben. Door te efficiënter te communiceren zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Door NLP heb ik ook leren begrijpen waarom de ander doet zoals hij of zij doet. Ik leer anderen anders te communiceren en hun doelen te bereiken.

Stel je vragen hieronder in het commentaar en je krijgt van mij een antwoord.

Share This
%d bloggers liken dit: