NEE zeggen, 3 tips om dit op een assertieve manier te doen. | NLP Box

Nee zeggen

3 tips om op een assertieve manier ‘nee’ te zeggen tegen tijdrovers

Hoe vaak overkomt het je niet dat je ‘ja’ zegt tegen anderen om hen niet te kwetsen of een onprettige situatie te vermijden? Dat overkomt je vast wel eens op je werk, of in je prive-leven, dat je ja zegt op een uitnodiging waar je eigenlijk niet naar toe wilt. Dan is de uitdaging om ‘nee’ te kunnen zeggen, om ruimte te houden voor wat echt belangrijk voor je is.

Hier zijn de 3 tips

Tip 1 Blijf altijd beleefd, straal uit wat je zegt
Het is hierbij belangrijk dat je non-verbale communicatie ook daadwerkelijk uitstraalt dat je niet alleen ‘nee’ zegt, maar daadwerkelijk ook ‘nee’ bedoeld. Zorg voor een rustige en ontspannen houding, alsof het de alle normaalste zaak van de wereld is. En blijf degenen aankijken, dat weet hij of zij dat je het serieus bedoeld.

 

Tip 2 Hou het kort
Hou je antwoord zo kort mogelijk, nee is nee. Als je jezelf gaat verantwoorden dan is dit aanleiding voor een discussie. “nee, dank je wel” is ook een antwoord. En vind je dat nog niet zo gemakkelijk, dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen “nee, dank je wel, ik heb al andere afspraken”.

 

Tip 3 Blijf altijd bij je standpunt
Dit is nog niet zo gemakkelijk, vooral als de ander blijft aandringen. Het is verstandig om steeds dezelfde antwoorden te geven, dat geeft namelijk minder ruimte voor discussie.

En als je al “ja” hebt gezegd, en je mening is inmiddels anders, dan doe je er goed aan om dit zo snel mogelijk te melden. Want hoe langer je wacht hoe moeilijker het voor jezelf wordt maar ook voor de ander wordt het steeds minder gemakkelijk om een andere oplossing te bedenken.

Een van de dingen die je hierbij kan helpen is rapport maken met degene waarmee je in gesprek bent. Daarmee maak je op onbewust niveau de verbinding met iemand waardoor het je makkelijker afgaat. 

 

Angelique Lijffijt

NLP trainer en coach

Nadat ik meerdere trainingen heb gevolgd over NLP, marketing persoonlijke ontwikkelingen leerder ik mijzelf pas echt kennen en dat is ook de basis van wie ik ben. Door te efficiënter te communiceren zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Door NLP heb ik ook leren begrijpen waarom de ander doet zoals hij of zij doet. Ik leer anderen anders te communiceren en hun doelen te bereiken.

Stel je vragen hieronder in het commentaar en je krijgt van mij een antwoord.

Share This
%d bloggers liken dit: