Rapport is de sleutel tot succes | NLP Box

Rapport is de sleutel tot succes

Eén van de eerste lessen die je bij NLP leert is rapport maken. Dit betekent het vermogen om verbinding te maken met wie en wanneer je maar wilt en een staat waarin je onbewust ontvankelijk bent voor de non-verbale communicatie. Hoe gaaf zou het zijn als je verbinding kan maken met wie en wanneer je maar wilt.

Soms kom je iemand tegen en heb je het gevoel of je iemand al jaren kent. Dan komen jullie wellicht uit dezelfde woonplaats of heb je hem of haar al eens eerder ontmoet. Dan heb je al een raakvlak en daarmee een natuurlijke klik. Je zou met zo iemand urenlang kunnen kletsen en heb je het gevoel alsof je elkaar al jaren kent. Let maar eens op bij bijvoorbeeld een verjaardag. De personen die in rapport zitten of staan met elkaar hebben dezelfde houding aangenomen en hebben een mooi gesprek. Maar soms heb je dat niet. En denk je wat een … die mag ik helemaal niet.
Waar baseer je dat op? Dat heeft invloed op hoe je op iemand reageert. Wat als dit je collega wordt waarmee je moet gaan samenwerken. Dan gaat het niet helemaal natuurlijk en wordt het een uitdaging. Vaak hebben we al direct vooroordelen en hebben we moeite om dit weer bij te stellen.

Kenmerkend voor mensen die met elkaar in rapport zijn is aandacht, respect en vertrouwen. Dit creëert verbinding. Bij deze verbinding sta je onbewust open voor elkaar. Het gaat wel op een hele subtiele manier. Je bent in rapport met de ander als de ander op jou reageert door onbewust zijn/haar houding ‘bijna’ exact aanpast aan jouw houding. Bedenk, dit kan al door het dragen van dezelfde kleding.

 

rapport

Dezelfde houding van iemand aannemen, hoe doe je dat?

Dat kan door:
matchen, je gebruikt hetzelfde lichaamsdeel als de ander Je neemt dezelfde houding aan als de ander. Bijvoorbeeld als de ander zijn benen over elkaar doet van links over rechts, doe jij dat ook. Je kan er ook voor kiezen om dit met de armen te doen ipv de benen.
spiegelen, je spiegelt de lichaamshouding van de ander, hij of zij doet zijn linkerbeen over zijn rechter, jij precies anders om.

 

Welke mogelijkheden zijn er nog meer?

  • Kies dezelfde woorden als de ander
  • Pas je toonhoogte van je stem aan (hoger of lager)
  • Pas je spreektempo aan van de ander
  • Je kunt je ademhaling afstemmen op de ander.

 

Het moet wel ecologisch zijn (goed voor jezelf en de ander). Als de ander zo snel ademt dat je zelf gaat hyperventileren dan kun je dit beter niet doen.

Hoe kun je dit oefenen?
Begin thuis met rapport maken met je partner en/of kinderen. Observeer de bewegingen, houding, gebaren.
Stel dat je een lastig gesprek te gaan hebt met iemand. Begin dan een met rapport maken en kijk wat dit je oplevert.

 

Wat kun je hiermee zou je zeggen.

Met (coaching) gesprekken kun je sneller verbinding met je cliënt maken. Daardoor kun je ook sneller resultaten behalen. Rapport maken is de basis om je cliënt te helpen naar een ander gedrag. Een gedrag dat hem wel gaat helpen.
Bij zakelijke deals is alleen rapport al voldoende om het gesprek makkelijker en vlotter te laten verlopen. Dit kan ervoor zorgen dat je de deal sneller binnen haalt.

Succes en veel plezier met deze methode om rapport te maken. Wil je meer weten en dit nog beter kunnen toepassen? Kijk dan bij de trainingen die gegeven worden bij de NLP Box. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.

Groetjes Angelique

Angelique Lijffijt

NLP trainer en coach

Nadat ik meerdere trainingen heb gevolgd over NLP, marketing persoonlijke ontwikkelingen leerder ik mijzelf pas echt kennen en dat is ook de basis van wie ik ben. Door te efficiënter te communiceren zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Door NLP heb ik ook leren begrijpen waarom de ander doet zoals hij of zij doet. Ik leer anderen anders te communiceren en hun doelen te bereiken.

Stel je vragen hieronder in het commentaar en je krijgt van mij een antwoord.

Share This
%d bloggers liken dit: