Creatief denken. Iedereen kan dat en is in deze tijd hard nodig. | NLP Box

Wat kun je doen voor jouw business om in deze tijd overeind te blijven? Welke mogelijkheden zijn er? Dit vraagt om creatief denken. Creatief denken betekend dat de situatie kan worden bekeken vanuit een ander perspectief. Dat kan met out of the box of lateraal denken wat verassende en originele oplossingen en resultaten geeft. Ik geef je 5 stappen die je zelf kunt ondernemen om creatief kan gaan denken waardoor er weer nieuwe mogelijkheden, kansen en oplossingen mogelijk zijn. Deze 5 stappen zijn overigens overal en altijd te gebruiken voor bestaande en nieuwe dingen.

Creatief denken kan je helpen om nieuwe dingen te ontdekken, kansen en oplossingen te creëren voor bestaande problemen. Zeker in deze tijd kunnen veel mensen hier profijt van hebben. Aangezien er nu veel mensen thuis werken, hun bedrijf stil is gelegd of naar minimale activiteiten is gegaan.

Creatief denken gaat over het denkproces en niet zozeer over het resultaat. Creatief denken geeft flexibiliteit en het vermogen om je aan te passen aan nieuwe situaties. En dat is juist wat je nu heel goed kunt gebruiken.

“Een probleem dat ieder van ons tegenkomt; hoe problemen op te lossen op manieren waar je nog niet eerder aan hebt gedacht.”

Hoe kun je kijken naar oplossingen binnen je probleem?

Er zijn een aantal stappen die je zelf kunt ondernemen

Stap 1 Thinking time

“Welke mogelijkheden zijn er voor mij op dit moment om mijn bedrijf overeind te houden?”
Neem een schrijfblok en ga ergens zitten waar je rustig en makkelijk zit en niet gestoord kan worden.
Schrijf de bovenstaande vraag op en zet alvast een streep of en stip als een bulletpoint. Je schrijft een antwoord op en zet gelijk weer een bulletpoint. Laat je lekker gaan en denk groot. Laat je niet beperken in het denken, maar bedenk dat alles nu even mogelijk is. Zo geef je alles aan je creatieve brein en lukt het om out of the box te denken.

 

Waarom gelijk een bulletpoint?

Omdat je je brein dan eigenlijk gelijk een seintje geeft dat er nog een antwoord is. Alles wat in je opkomst schrijf je op. Niet over nadenken wat dat komt later wel. Trek hier gerust een half uur voor uit. Je zult merken dat de interessante antwoorden en ideeën niet bovenaan staan maar nadat meer naar onderen of zelfs helemaal onderaan.

Als je hiermee klaar bent en er komt niets meer naar boven bekijk dan alle antwoorden die je opgeschreven hebt. Zet voor de belangrijkste een 1 neer. Bekijk de rest en nummer de belangrijkste 5.  Hebben deze 5 met elkaar te maken of zijn dit verschillende antwoorden? Begin dan met het uitwerken van de belangrijkste die je nummer 1 hebt gegeven.

 

Stap 2 Wat heb ik hiervoor nodig?

Als je je belangrijkste antwoorden en/of ideeën bekijkt wat heb ik daarvoor nodig? Kan ik dat zelf of heb ik daar anderen voor nodig? Kan ik dit samen met anderen doen of juist niet? Hoeveel geld gaat dit kosten? Hoeveel krijg ik daarvoor terug? Is het makkelijk te regelen?

Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen voordat je dit verder gaat uitwerken.

creatief denken

Stap 3 Geeltjes techniek

Iets wat ik zelf voor gebruik is de geeltjes techniek. De kleine gele papiertjes met een plakrandje. Deze kun je gebruiken om meer inzicht te krijgen.

Pak een stapel van deze geeltjes en schrijf erop:
Wat kan ik zelf
Waar heb ik anderen voor nodig
Wat gaat dit kosten
Hoe ga ik dit inrichten

Deze plak je naast elkaar op bijvoorbeeld een deur of een whiteboard. Vervolgens plak je eronder wat je gedachten hierover zijn. Waarom deze techniek? Omdat je de geeltjes makkelijk kan verplaatsen of weghalen. Het geeft ruimte om creatief te denken naar de mogelijkheden.

Dit kun je altijd toepassen op elk vraagstuk die je hebt.

 

Stap 4 kritisch denken

Nadat je alles hebt opgeschreven voor jezelf en de beginstappen hebt gezet is het tijd om er kritisch naar te kijken. Want kritisch naar jezelf en je ideeën kijken is nodig om de ideeën te toetsen, te filteren en te verfijnen. Het herinnert je aan wat er mogelijk nog ontbreekt, welke risico’s en hindernissen er zijn, wat eerder niet heeft gewerkt en je nu dus echt anders wilt aanpakken. Verdien je er genoeg mee? Wat ontbreekt er nog aan en wat heb ik hieraan. Je staat stil bij de vraag: Wat kan er mis gaan? Dit geeft je weer andere inzichten.

Binnen de NLP gebruiken we dit in de Disney strategie. Een mooie techniek om creatief denken te bevorderen en je de mogelijkheden te laten zien.

 

Stap 5. Deel je ideeën met anderen

Het klinkt heel eenvoudig maar wordt lang niet altijd gedaan. Deel je nieuwe ideeën en mogelijkheden met anderen die je vertrouwt en waarvan je weet dat ze hun mening geven. Vraag ze er ook kritisch naar te kijken. Waar heb je nog niet aan gedacht waar hun wel aan denken. Vaak kijken ze vanuit een ander perspectief en dat is juist goed. Dan kan er vanaf een afstand naar gekeken worden. En ja het is niet altijd leuk om feedback van anderen te krijgen. Stel jezelf de vraag wat kan ik hiervan leren. Bedenk fouten maken is leren. Falen bestaat niet, het is alleen feedback die je krijgt wat maakt dat je het nog beter kunt neerzetten.

 

Wat kan het creatieve denken blokkeren?

 Er zullen veel redenen te bedenken zijn waarom het creatieve denken niet lukt. Ik heb er hieronder een aantal neergezet.

  • Te veel of te weinig tijd hebben
  • Het is allemaal onbekend
  • Ik kan niet out of the box denken, dat is niet mijn ding
  • Onvoldoende afstand nemen als je vastloopt
  • Bang dat je er niet uitkomt en daardoor faalt
  • Te perfectionistisch zijn
  • Niet genoeg focus
  • Te weinig tijd hiervoor nemen
  • Niet gewent om creatief te denken
  • Geen geduld hebben

Dit zijn zo een aantal voorbeelden waardoor mensen blokkeren met creatief denkenk. Wellicht dat er een aantal bekend voorkomen.

Maar geloof mij maar iedereen kan creatief denken dus ook voor jou. Gebruik de bovenstaande stappen om dit proces te doorlopen. Het gaat je echt helpen om op een andere manier naar mogelijkheden te kijken. En dit kan iedereen doen. Ook als je nu thuis aan het werk bent met tevens de kinderen thuis. Bekijk de mogelijkheden die er zijn en pas deze toe. Het gaat je veel opleveren.

Heb je nog meer tips voor mensen? Deel deze dan gerust zodat we er allemaal van kunnen leren.

Angelique Lijffijt

NLP trainer en coach

Nadat ik meerdere trainingen heb gevolgd over NLP, marketing persoonlijke ontwikkelingen leerder ik mijzelf pas echt kennen en dat is ook de basis van wie ik ben. Door te efficiënter te communiceren zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Door NLP heb ik ook leren begrijpen waarom de ander doet zoals hij of zij doet. Ik leer anderen anders te communiceren en hun doelen te bereiken.

Stel je vragen hieronder in het commentaar en je krijgt van mij een antwoord.

Share This
%d bloggers liken dit: