Affirmaties, hoe gaan die mij helpen? | NLP Box

Affirmaties, hoe gaan die mij helpen?

Dit gaat mij niet lukken. Ik ben niet goed genoeg. Herkenbaar? Veel mensen praten op deze manier tegen zichzelf. Vertel je jezelf vaak genoeg dat je iets niet kunt dan zal dat op een dag de waarheid worden.

 

Wat is een affirmatie

Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Dat betekent versterken of bekrachtigen. Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen. Met affirmaties installeer je bemoedigende de woorden en krachtige overtuigingen in jezelf.

Het is dus eigenlijk een gedachte die je in jezelf iedere keer herhaald zodat je er ook echt in gaat geloven. We doen dit eigenlijk ons hele leven al. Helaas is het merendeel geen positieve affirmaties. We zijn heel goed in het vertellen waar we niet goed in zijn of wat ons niet gaat lukken. En dat is jammer want affirmaties zijn heel erg krachtig. En de kracht zit hem in de herhaling.

Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat de geloven wat we zien, wat we horen en wat we tegen onszelf zeggen. Anders gezegd iedere gedachte die door je bewuste brein gaat creëert suggesties voor het onbewuste.

Daarom is het zo belangrijk om jezelf aan te leren positieve affirmaties tegen jezelf te zeggen. Daarmee kun je als het ware je hersenen herprogrammeren en je hiermee het onderbewuste beïnvloed.

 

Gaat dit werken?

Toen ik hiermee in aanraking kwam was ik er heel sceptisch over. Want wat zou zo’n zinnetje nu veranderen voor mij? Ik was met de NLP-practitioner opleiding begonnen en merkte nadat ik dit een maand had volgehouden wel degelijk dingen veranderden. Vooral hoe ik tegen mijzelf aankeek. Ik had niet veel vertrouwen in mijzelf. Dat blokkeerde mij om nieuwe dingen te beginnen en vooral ook vol te houden. Echter ging er bij mij een knop om. En omdat ik veranderen, veranderde ook de kijk op het leven. Dat ik zelf de regie kon pakken. Met behulp van affirmaties had ik mijn zelfbeeld veranderd, ging ik veel meer richting een doel werken en ging ik bewuster om met mijn eigen tijd en energie.

 

Hoe doe je dit?

Affirmaties zijn dus woorden of zinnen die je hardop tegen jezelf zegt en in de tegenwoordige tijd. Je zegt ze in de ik-vorm en met gevoel. Dit kan een zin zijn zoals ik accepteer mijzelf zoals ik ben.

Er zijn hierbij 3 dingen die bij elkaar horen, namelijk gevoelens, gedachten en emoties. Je hebt alle bronnen die je nodig hebt in je zitten. Geef de affirmaties een gedachten, een gevoel en de juiste woorden. Een gevoel kun je opwekken. Doe je ogen maar eens dicht en bedenk een moment waarop je vol zelfvertrouwen was en ervaar het zoals het toen ook was in het nu.

 

Wat past bij mij

Bedenk goed welke woorden of zinnen bij je passen. Wat zijn je waarden en wat vind je belangrijk in het leven. Wat je in de toekomst wilt bereiken of wat je wilt behouden. Aan de hand daarvan is het makkelijker om goede affirmaties te bedenken.

Schrijf er zoveel mogelijk voor jezelf op. Dit kan op een A4’tje of in een Journal (een soort dagboek). Op dit moment is bullet-journal heel populair.

 

De volgende stappen kun je hierbij volgen

 1. doe je ogen dicht
 2. zeg de zin een aantal keer in gedachte tegen jezelf.
 3. doe je ogen open en ga voor de spiegel staan
 4. zeg de zin een aantal keren hardop en kijk naar jezelf in de spiegel
 5. herhaald deze stappen iedere dag voor de komende 30 dagen.

Zorg ervoor dat je dit zegt met gevoel en emotie. Zodat je deze affirmatie ook echt gaat geloven.

Wanneer heb je een affirmatie nodig??

Het mooie aan affirmaties is dat je ze op ieder moment van de dag in je hoofd kan herhalen. Echter is het slim om een bepaald moment van de dag hiervoor te kiezen. Ik doe dit bijvoorbeeld iedere ochtend als ik mijn koffie zit te drinken. Dan creëer ik een moment voor mijzelf om dit te doen. Het zou ook bij het tandenpoetsen kunnen of een ander willekeurig moment. Kies het moment waarop je dit in alle rust kunt doen. Doe dit een maand lang om het te kunnen integreren in je leven. Je zal zien dat je dit veel gaat opleveren.

We hebben ongeveer 60.000 gedachtes per dag. Dus per dag 60.000 mogelijkheden/ kansen om positieve gedachtes te hebben

 

Voorbeelden van affirmaties:

 • Ik ben gezond
 • Ik geef mezelf de ruimte om fouten te maken
 • Ik zie mogelijkheden
 • Ik ben tevreden
 • Ik leef
 • Ik neem de tijd voor mezelf
 • Ik ben dankbaar
 • Ik durf
 • Ik hou van het leven
 • Ik laat de behoefte los van goedkeuring van anderen
 • Ik geloof in mijzelf
 • Ik ben een leider
 • Ik ben goed zoals ik ben
 • Ik ben ontspannen en kalm
 • Ik kom op voor mijzelf

 

Een krachtig gereedschap om je even leuker te maken

Met krachtige positieve affirmaties kun je je leven sturen zoals jij dat wil. Vol zelfvertrouwen. Je zal de veranderingen gaan zien in je leven.

Onthoud dat hoe jij de wereld om je heen ervaart is maar net hoe jouw hersenen het willen ervaren. Je staat zelf aan het roer van je eigen leven.

 

Tot slot

Als je pas net met affirmaties ben begonnen dan wil je meegeven dat het alleen gaat werken als je zelf alle vertrouwen erin hebt en geduld. Want als het direct zou werken zou iedereen gelukkig zijn.

Veel mensen zijn wat ongeduldig en stoppen er te snel mee. Wil je hiermee aan de slag doe dit dan met volle overgave veel geduld en vol vertrouwen. Dan gaat dit zeker werken voor jou.

 

Heb je hier nog vragen over? Stel ze gerust in de commentaar hieronder.

Angelique Lijffijt

NLP trainer en coach

Nadat ik meerdere trainingen heb gevolgd over NLP, marketing persoonlijke ontwikkelingen leerder ik mijzelf pas echt kennen en dat is ook de basis van wie ik ben. Door te efficiënter te communiceren zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Door NLP heb ik ook leren begrijpen waarom de ander doet zoals hij of zij doet. Ik leer anderen anders te communiceren en hun doelen te bereiken.

Stel je vragen hieronder in het commentaar en je krijgt van mij een antwoord.

Share This
%d bloggers liken dit: