Succesvol? De sleutel tot succes dat ben je zelf. | NLP Box

Veel mensen willen succesvol zijn zowel persoonlijk als zakelijk. Maar wat betekend dat eigenlijk succesvol zijn? Ik vind het begrip alleen al zo fascinerend en ik ben benieuwd wat mensen hieronder verstaan.

Als ik mensen vraag wanneer ze succesvol zijn dan associëren mensen dat met veel geld verdienen. Van Dale omschrijft succes als ‘goede afloop, uitkomt of uitslag’ en ‘iets dat goed afloopt’. Dit legt de nadruk op een eindresultaat. Maar is dat ook zo?
Succesvol zijn kan op verschillende manieren en is voor iedereen weer anders.

Wat is jouw definitie van succes?

Iedereen heeft zijn eigen definitie van succesvol zijn. Wanneer ben jij succesvol zowel zakelijk als privé? Het is dus heel persoonlijk en een echte definitie is er dus niet. Je kunt zelf invullen wat succes of succesvol zijn betekend voor jezelf. En het mooie hieraan is dat als je weet wat succesvol zijn voor jezelf betekend, dan kun je dat ook daadwerkelijk gaan realiseren.
Dan kun je het ook gaan koppelen aan je doelen die je hebt.

Maar succesvol zijn betekend ook vallen, leren van de “fouten” die je gemaakt hebt en weer veel sterker doorgaan. Een van de vooronderstellingen binnen de NLP en ook één van mijn favorieten is

“Mislukking bestaat niet, ik krijg alleen feedback”.

Dat zal ik uitleggen. Alles wat je doet heeft een bepaald resultaat. Wellicht is dat niet het resultaat waar je op hoopte of verwachtte. Door dit resultaat en de ondernomen stappen te bekijken en ervan te leren kun je dit zien als feedback. Om het zo toe te passen dat je de volgende keer wel het gewenste resultaat behaald. Want “De sleutel tot succes dat ben je zelf”.

succesvol

Succesvol betekend ook dat je een bepaald doel behaald hebt. Je eigen definitie van succesvol zijn bepaald ook of je dit bereikt of niet. Hoe hoger je persoonlijke doelen, hoe groter de uitdaging zal zijn. Daar is niets mis mee maar wel iets waar je rekening mee moet houden.

Vormen van succesvol zijn

Welke vormen van succesvol zijn er? Je kunt dit onderverdelen in een aantal groepen.

1. Persoonlijk succesvol
Dit zijn persoonlijke doelen zoals bijvoorbeeld je rijbewijs halen, je diploma, samenleven met de mensen die je lief hebt, enz. Dus genieten van grote en kleine dingen die je gerealiseerd hebt in je leven. Sta ook stil bij de dingen die je bereikt hebt in je leven en bedenk dat dit allemaal persoonlijke successen zijn. Je hebt daar hard voor moeten knokken om dit te bereiken waar je nu staat. En daar mag je best TROTS op zijn.

2. Financieel succesvol
Je bent financieel succesvol wanneer je je geen zorgen hoeft te maken over je uitgaven van morgen. Dat alles goed in balans is. Je precies weet wat je uitgeeft en hoeveel er binnenkomt. Deze financiële kennis geeft je een bepaalde vrijheid. Financiële vrijheid brengt gezondheid, rust en verbetert de relaties bij je gezin.

Hierbij is het belangrijk financiële doelen te stellen. Zeker in deze periode waarin mensen zonder werk komen te zitten of ondernemers in zwaar weer komen omdat hun bedrijf dicht moest of ineens hun omzet zagen kelderen vanwege het feit dat kun klanten hun bedrijf moeten sluiten. Welke doelen kun je nu nog stellen en welke aanpassingen kun je doen om geld over te houden deze en de komende maanden.
Om financieel succesvol te zijn is het van belang dat je op tijd begint met plannen. Rekening houden met toekomstige plannen en omstandigheden zorgen voor een stabiele basis.

Je bent financieel succesvol wanneer je je vandaag geen zorgen hoeft te maken over je uitgaven van morgen. Dat er een goede en juiste balans is. Je precies weet wat je uitgeeft en hoeveel er binnenkomt. Deze financiële kennis geeft je een bepaalde vrijheid

 

3. Zakelijk succesvol

Of je nu ondernemer bent of in dienst bent bij een bedrijf, bij beide kunt je succesvol zijn.
Als ondernemer onderscheid dit in verschillende vormen. Je kunt succesvol zijn als je bekendheid hebt en daardoor met je onderneming groeit. Daarbij is het belangrijk dat je de juiste doelstellingen formuleert. Een andere vorm is dat je juist succes ervaart als je het juiste team hebt die de beoogde resultaten behalen.

Als werknemer ben je wellicht succesvol als je in de volgende salarisschaal komt of een functie hoger. Belangrijk is hier dat je jezelf doelen stelt. Deze zijn geheel persoonlijk. Weet wat je wilt bereiken binnen het bedrijf waarin je werkt.

Dus stel jezelf de volgende vraag:

Ik weet dat ik succesvol ben als ik……

Als ik dan naar mijzelf kijk en deze vraag stel dan geef ik de volgende antwoorden.

Ik weet dat ik succesvol ben als ik:

  • Tijd heb voor de dingen die ik belangrijk vind met mijn gezin, familie en vrienden.
  • Het beste uit de mensen kan halen die in train of coach. Dat ze morgen beter zijn dan gisteren.
  • Wakker wordt en zin heb in de dag die gaat komen.
  • Op allerlei manieren kan genieten van het geld dat ik verdien met mijn werk.
  • Iets bijgeleerd heb wat ik anderen weer kan leren.
  • Mijn eigen tijd kan indelen om de dingen te doen die ik belangrijk vind

Kernwoorden die ik koppel aan mijn succes zijn: Plezier, Kwaliteit, Focus en Groei. Op zowel zakelijk én persoonlijk vlak.

Wat zouden jouw antwoorden zijn? Ik ben heel benieuwd!
Deel het met me in de reacties onder deze blogpost

Share This
%d bloggers liken dit: